duminică, 8 septembrie 2013

Doar inima care a suferit foarte mult apreciaza fericirea

Inima omului a fost creata de Domnul ca o imensa bijuterie, destul de mare Incat sa-L cuprinda pe Dumnezeu. De aceea nimic din cele ale lumii nu ne poate multumi… De aceea sufletul omului e Insetat de nemarginire… Dorinta inimii este sa alerge spre Hristos, dupa masura Caruia inima a fost alcatuita.” (Sfantul Nicolae Cabasila, „Despre viata In Hristos
Pornind de la dorinta inimii omului in general, ajungem la o Icoana a Maicii Domnului, cu inima strapunsa de sageti. Din aceasta cauza, unii teologi au presupus ca este o Icoana de influenta catolica, unde este cunoscut cultul „inimii Maicii Domnului”. 

In realitate, Icoana este legata de profetia batranului Simeon, consemnata de Sfantul Evanghelist Luca: „…si prin sufletul tau va trece sabie” – Ev. Luca 2, 35. Profetia se referea la momentul cand Maica Domnului avea sa cunoasca suferinta despartirii de Fiul ei iubit, rastignit inaintea ochilor sai, pe Cruce.
Icoana, mai putin obisnuita, intr-adevar, este cunoscuta sub numele de „Sapte Sageti”, „Profetia lui Simeon” sau „Imblanzirea inimilor Impietrite”, fiind sarbatorita, conform sinaxarelor ruse, la 13 august, 2 februarie si in cursul saptamanii de dupa Duminica Tuturor Sfintilor. In icoana, Maica Domnului este prezentata singura, strapunsa de sageti: patru in partea stanga si trei in cea dreapta. In alte reprezentari, apar trei sageti in dreapta, trei in stanga, si una verticala, dedesuptul acestora. De aceea, anumiti teologi considera ca exista, de fapt, doua icoane diferite: una fiind „Sapte Sageti” si alta „Imblanzirea inimilor impietrite”, dupa modul dispunerii sagetilor, ca unica referinta. Altii, dimpotriva, indiferent de dispunerea acestora, le considera apartinand aceluiasi tip de icoana, cu acelasi numar de sageti (7), care simbolizeaza maxima suferinta.

http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/64-13-august-sarbatoarea-icoanei-sapte-sageti-a-maicii-domnului.html

Niciun comentariu: